tirsdag 14. desember 2010

Et skikkelig hespetre

A-magasinet har hver uke en side som heter "Vidunderlige nye verden", der de viser frem fantasifulle og stort sett veldig unyttige gjenstander man kan få kjøpt på nett. Nederst på siden kåres "ukens dinosaur", som er en gjenstand som man mener har "gått ut av tiden". For en tid tilbake var det et godt gammelt hespetre som ble kåret til ukens dinosaur. Skivebom, mener nå jeg, her i huset er hespetreet i bruk rett som det er.

Innretningen har både flere navn og betydninger; her er Caplex´kortfattede forklaring: hespetre, eg. garnvinde, innretning til å hespe (vinde opp) garn på. Nå i overført betydning om arg, umedgjørlig kvinne.

Nuvel. Dette er jo ikke et innlegg jeg skriver for moro skyld. Hespetreet på bildet er nemlig min mors, og jeg har lånt det så lenge nå at jeg av samvittighetsgrunner må levere det tilbake. Så hvis noen av mine nærmeste leser dette, og de kanskje lurer på hva de skal gi meg til jul, så har dere en idé her. Hespetre, altså. Og da snakker jeg ikke om meg selv, men dingsen på bordet.


10 kommentarer:

Lykkelinn sa...

Et nydelig hespetre, og det er jo slett ikke gammeldags! Jeg har hatt hespetre på min ønskeliste lenge, men har funnet ut at jeg kjøper så lite garn som er i hesper at jeg egentlig kan kose meg med å nøste på den gammeldagse måten. Det er sånt man har tid til mens man enda er barnløs, og så får vi se hva som skjer når tvillingene kommer. Kanskje det ikke blir tid til å strikke engang!?!?

Jannike sa...

Det hespetreet var virkelig fint!!! Og det er såvisst ikke utgått på dato: Jeg kjøpte mitt hespetre/garnvide for ett år siden. For ull (fra feks Askeladden og Mirasol) kommer ofte i hesper og da må man jo ha garnvinde!

Monstermønster sa...

Hoho, jeg har venner som valfarter hit på besøk kun for å låne garnvinda og nøstemaskinen min.Det har reddet noen ekteskap, mener de selv, siden den andre halvdel IKKE er like entusiastisk over å hespe garn.

Her i huset er endelig å nøster til nøster blitt barnearbeid. Han på fire er flink og digger å gjøre jobben. Spent på når han skjønner at han sparer meg for mye jobb.

Heidi Kristin sa...

Nei hespetrær er ikke dinosaurer, men uunværlige redskap for strikkefanter - og dem er det da mange av:-)

Guro sa...

Hespetre er så slettes ikke utgått på dato. Magasinskriverne har nok gått glipp av hele Nøstebarntrenden, alt det garnet må jo nøstes opp.

Nydelig garnvinde du har, skjønner godt at du ikke vil levere den tilbake.

PeneLene sa...

Jeg arvet et hespetre etter mannens gamle tante. Så fikk jeg nøstemaskin av mannen i tillegg. Nå tar det under 30 sekunder å nøste opp et hespe. Det er lykke det! Låner du den lenge nok, så glemmer hun det vel :)

Gryda sa...

Dette bekrefter jo i høy grad det jeg antok, nemlig at hespetreet er høyst levende. Men jeg opprettholder julegaveønsket, altså. Det er ikke pent å bare stikke av med ting, særlig ikke når den rettmessige eieren også er en strikker.

Anonym sa...

Jeg anbefaler deg å ønske deg ei garnvinde, ikke hespetre. De som har greie på det vet at et hespetre er et "kryss" man bruker for å LAGE HESPLER av garn man har spunnet. Jeg har et hespetre datert 1893. Hilsen Tante i Rindalen

Gryda sa...

Dette høres overbevisende ut, tante Hilde! Da er det altså en garnvinde jeg ønsker meg. Jeg tror kanskje egentlig jeg ønsker meg en nøstemaskin også, slik som flere her skriver om.

Anonym sa...

Nøstemaskin er bra, men jeg er skeptisk hvis garnet er for loddent. Da tror jeg det er lurest på gamlemåten. Ellers kan jeg vise deg hvordan man lager nøster som åpnes innenfra hvis du ikke kan det fra før. Tante.