tirsdag 13. september 2011

Tidlig matglede på Geitmyra

Jeg har skrevet om åpningen av Geitmyra matkultursenter for barn tidligere. Nå har senteret startet opp med kurs og aktiviteter, og jeg kapret en plass på det aller første kurset! Temaet var Tidlig matglede, og vi skulle lære å lage god og sunn babymat. Det var Andreas selv som ønsket velkommen til første "kull" på Geitmyra, før kursleder Mai Linn tok over.

Kurslokalet er innredet med flere små kokestasjoner, og vi ble delt inn i tre grupper som skulle lage hver sin rett. Nesten som gamle dagers skolekjøkken, bare uten de bøllete guttene som ikke ville ta oppvasken! (Dvs: Det var gutter med, altså. Men de var ikke så veldig bøllete, og de ryddet pent opp etter seg.)

Kursleder Mai Linn oppfordret oss til å la babyene utforske og smake mye forskjellig mat på egenhånd, men det viktigste budskapet hennes var nok at vi den beste babymaten er den som vi lager som en del av familiemiddagen. Jeg kan ikke si meg mer enig. Den beste måten å skape tidlig matglede er å være sammen om både matlaging og spising, og nesten all mat vi spiser i familien kan være grunnlag for utmerket babymat. At det er både bedre, sunnere og billigere enn ferdigmat, er heller ikke av veien.

Vi fikk gode oppskrifter på middag som med få justeringer kan spises av hele familien, og masse inspirasjon til å bruke ingredienser som linser, kokosmelk, solbær, gresskar og søtpotet. Og kvaliteten på råvarene er viktig! Det er stor forskjell på store, saftige økologiske kyllingbryst fra f.eks. Stange gård, og de sørgelige små (fra sikkert enda sørgeligere kyllinger) på gule brett fra Prior.
Jeg har fått lov til å gjengi en av oppskriftene vi brukte:

Fyldig suppe med gresskar, kylling og kokos

Til ca 18 barneporsjoner

700 g kyllingbryst
800 g flaskegresskar (Får du ikke tak i? Prøv søtpotet!)
7 gulrøtter
1 liten gul løk
1,2 liter vann
10 ss kokosmelk
frisk koriander - en god bunt
olivenolje

Skrell gresskaret, skjær av topp og bunn. Kutt av "halsen", og del nederste havldel i to på langs. Skrap ut frøene og det mykeste i midten. Kutt gresskarkjøttet i terninger. Skrell gulrøttene og skjær i skiver. Legg begge deler i en langpanne med olivenolje og bak i ovnen i 180 grader i 30-40 minutter, eller til grønnsakene er bakt helt møre.

Kok opp vann. Dra skinnet av kyllingbrystene (hvis du ikke bruker ferdige fileter). Legg kyllingbrystene i det kokende vannet. Senk temperaturen med en gang det koker igjen, til vannet syder. La trekke i 20 minutter, eller til gjennomkokt. Hell kraften i et litermål, skjær kyllingbrystene i skiver, og findel i blender med litt av kraften. Ta vare på resten av kraften til å spe suppen med.

Grovhakk løken og surr den i olivenolje i en gryte på middels varme. Hell over kraft, kokosmelk, kylling, grønnsakene fra ovnen og frisk koriander. Tilfør ekstra kraft eller vann hvis du ønsker en tynnere suppe.

Jevn alt med stavmikser til en glatt deilig suppe.

Suppa er prøvesmakt av både Lilly og mams, og absolutt godkjent! For "familiemiddagversjonen" kan man først ta av en liten porsjon som blendes godt til babymat, og så krydre med salt, pepper, chili, og blende litt grovere til resten av gjengen.

NB: alle kursene i "Tidlig matglede" er fulltegnet. Men hvis du, som jeg, tar kontakt med kursleder Mai Linn rett før kurstart, kan du kanskje sikre deg en avbestilt plass.

2 kommentarer:

Rangla sa...

Dette kurset var eg også på! Supert kurs! Og no har eg nett laga ein stor porsjon kylling-suppe som eg har fryst ned i porsjonsformer til den vesle babyen vår. Tenkte det kunne vere eit blogg-innlegg, var defor eg kom over din blogg! Så fine bilete du tar!

Gryda sa...

Takk skal du ha! I går lagde jeg også kyllingsuppe som jeg serverte til Lilly (hun har omsider nådd middagsalder), og det tror jeg var noe av det beste hun har smakt. Fryseren full!