tirsdag 11. oktober 2011

Tanker om tomat

Med dette bildet erklærer jeg årets tomatsesong for avsluttet!

Da jeg kom tilbake fra sykehuset etter å ha fått Lilly, overrasket min kjære meg med et veksthus i hagen. Lilly ble født tidlig i april, så det betød at dyrkingssesongen startet litt sent. Jeg fikk noen ferdigsådde planter fra snille mor, og sådde selv et rikt utvalg av tomatfrø bestilt i all hast fra Gary Ibsen i Tomato Fest. Jeg kan anbefale dette nettstedet! Fantastisk utvalg, gode frø og rask service. Det tok bare noen få dager fra jeg hadde bestilt før det lå en konvolutt i postkassa.

Så spennende det var å dyrke i veksthus! Til tider var jeg innom flere ganger om dagen, liksom for å "sjekke at alt gikk bra". Det ble masse deilige tomater, men jeg må likevel innrømme at det ikke ble en fullt så stor og fin avling som jeg hadde håpet. (Jeg så for meg meg selv svømmende i tomater, og skulle konservere på alle slags vis i beste Soule mama-stil.) Men jeg er i læringsmodus, og til neste år skal det bli enda bedre. Her er noe av alle de tingene jeg har lært i mitt første år som drivhustomatbonde:

- Start tidlig! Finn og bestill frø mens det ennå er vinter, slik at det kan sås i mars.
- Ikke bruk for næringsrik jord til såpottene og de første omplantingspottene. Plantene blir veldig kraftige og fine, men jeg tror det går på bekostning av hvor mange frukter planten bærer.
- Ikke bruk egenlaget kompost fra hage eller binge til veksthuset. Stikkord: maur og andre dårlige venner.
- Kikk jevnlig etter sommerfugllarver o.l. Admiralsommerfuglen er kanskje en vakker gjest i hagen, men larvene er noen sultne jævler, som liker tomat.
- Dryppvanning er genialt, og skal brukes til neste år også. Men det er ingen god ide å dryppvanne ovenfra samtidig som man glemmer å gjødsle. Det blir det få tomater av, fordi næringen vaskes ut av pottene.
- Litt bedre sommervær anbefales. Alle blir gladere av det, også tomatene. Det ble en del mugg på en del av tomatkartene, dessverre, og det tror jeg først og fremst var værets skyld.
- Plant flere tomater ut! De fineste tomatplantene med den desidert rikeste avlingen var faktisk de som var sådd og dyrket frem inne, og plantet ut i hagen når de var nådd puberteten.
- Begrens deg. Det er ikke nødvendig å så ti forskjellige tomatplanter, i hvert fall hvis du samtidig tenker at det er kjekt å ha et par av hver plante. Det ble litt overfylt i veksthuset, og da ble det tungvint å vanne, gjødsle, knipe og stelle plantene. Og alt som ikke "gjør seg selv" risikerer å forbli ugjort. Færre planter i veksthuset gjør det også lettere å sikre optimale lysforhold, og problemer med mugg etc blir mindre.
- Skriv notater! Det var så mye mer jeg tenkte i løpet av sommeren, smarte ting jeg skulle huske å gjøre eller ikke gjøre. Så sikker var jeg på at jeg kom til å huske alt at jeg ikke brydde meg om å gjøre notater. Men nå kan jeg for eksempel nesten ikke huske hvilke tomatplanter som jeg likte aller best, og som derfor skal få førsteprioritet neste år. Bortsett fra Black Cherry, da. Og Italian gold. Og Julia Child (som også var sommerfugllarvenes favoritt).
- Ikke bare heirloom. Heirloom tomater er morsomt, det er spennende med rare farger og fasonger. Men til neste år skal jeg ha i hvert fall en helt vanlig "norsk" rød tomat, som smaker barndommens solvarme hage, og en straight kirsebærtomat, som bærer så rikt av søte, røde tomater at man bare må le.

Nå skal veksthuset tømmes og rengjøres. Jeg gleder meg allerede til våren.


4 kommentarer:

PeneLene sa...

Vel, fra ut fra bildet er jeg mektig imponert! Det er noe eget med det selvdykede. Intet over - intet ved siden.

underveis sa...

Så heldig! Så flott! Hvor kan jeg få klemt inn et drivhus her i hagen, tro.....

Malva sa...

Ja, ja. Bare du ikke får like mye tomater som i "The last supper" så. Eller med samme type gjødsel...

Lykkelinn sa...

Nydelige tomater! Og morsomt å lese om dyrking, det var faktisk veldig interessant selv om jeg er laaangt unna dyrking med min 66 kvm store sentrumsleilighet. Men en vakker dag!