tirsdag 16. november 2010

Baby ull. Et debattinnlegg.

Dalegarn har en del ålreite mønstre. Noen av modellene henger riktignok litt igjen i "tidlig 90-tall" etter min mening, men når de kjører på med retro (altså en del tidligere enn tidlig 90-tall) og klassiske norske mønstre, er de på trygg og god grunn. Som seg hør og bør for "una donna in stato interessante", som de sier i Italia, har jeg kjøpt meg et par hefter fra Dale med oppskrifter for baby. På grunn av nazi-politikken Dale kjører for oppskriftene sine (kan bare kjøpes sammen med Dale-garn), har jeg også endt opp med noen nøster Dale baby ull. Og det er her problemet ligger.

Baby ull (ikke bare Dales) er behandlet på en spesiell måte for å gjøre det egnet til maskinvask. Det er mulig at lanseringen av superwash-garn var et viktig trinn to i kvinnefrigjøringen (etter oppfinnelsen av vaskemaskinen), men noe er definitivt tapt på veien. Sammenlignet med andre ullgarn av samme tykkelse synes jeg baby ull er gnissete og "trått", og lager en vemmelig knirkelyd når jeg strikker. I tillegg blir jeg lett svett i hendene når jeg strikker baby ull - det må da vel også si noe om brukskvaliteten på det ferdige plagget? (Dette med svette hender henger nok også litt sammen med at jeg for tiden er sofaliggende og febril med en heftig forkjølelse, men so what - små babyer blir jo også svette!)

Nei, gi meg heller skikkelig ull når det skal strikkes babyplagg. Jeg tar mer enn gjerne en runde eller to med håndvask for den økte strikkegleden og ikke minst den økte brukskvaliteten. Ullprogrammene på dagens vaskemaskiner er dessuten ofte helt utmerkede også for "ikke superwash"-ull (og det går fint å sentrifugere - de mest ømfintlige plaggene putter jeg inn i en vaskepose eller et putetrekk som kan lukkes).

En liten utfordring er at norske strikkebutikker i god REMA/RIMI-ånd sjelden har gode alternativer i tynt ullgarn til baby. Det "skal" liksom være superwash. Tynn alpakka er en mulighet, men ofte ikke helt midt i blinken for de fineste små plaggene som krever godt definerte masker Alpakka kan dessuten bli i overkant varmt. Og så har vi 2-trådsgarnene fra Nøstebarn og andre tilsvarende forandlere. De er fine, men jeg synes de er for løst spunnet for en del formål, og gir litt "rufsete" plagg.

Nettbutikker er redningen. Gode alternativer er for eksempel Abuelita 3-tråds tynn merino fra Pickles, og Rowans 4ply soft (noen som vet hvor man får tak i det i Norge for tiden? En engelsk leverandør jeg har god erfaring med er Angel Yarns, men det blir jo lett dyrt med all den hersens fortollingen.). Ellers leste jeg akkurat om et garn som så helt vidunderlig ut - Høylandsull fra Garnudsalg.dk. Det har jeg jammen meg lyst til å prøve, hvis de leverer til Norge.

Andre gode tips til skikkelig ull for babyer?

7 kommentarer:

Erika sa...

Hei, jeg har akkurat vært å kjøpt litt Rauma finullgarn, tenkte jeg skulle prøve det. Det er ikke superwash og finnes i mange fine farger hvertfall. Noen som har strikket med det og liker det?

Monstermønster sa...

Tja, hva med Fin fra Du store alpakka? Alpakka og silke i tynn alpakkatykkelse.

Eller silkeulla fra Nøstebarn/Duo (design-club.dk) er myk og ikke så rufsete som totrådsen til Nøstebarn.

Malabrigo lace?

hifa kamgarn? fra ull.no?

Monstermønster sa...

Pratsom idag;

garn.dk har mye fint! (Danskene har skjønt det der med tynt garn, synes utvlget har vært litt tynt i Norge.)

Feks Silkbloom fino (ull/silke og mykt)
Semilla fino/ekstra fino (ull)
Lucca (finnes både som superwash og ikke) er noe av det mykeste merinoulla jeg har vært borti, men tover seg noe innihampen i bruk. Selv på babygenseren.

Gryda sa...

Strålende! Her var det mange gode tips. Jeg ser at garn.dk er proffe på dette med mva, dvs at de faktisk trekker fra dansk mva på prisen, slik at man slipper å betale både norsk og dansk. Det er det ikke alle som gjør.

Erika: Rauma finull er et fint garn - ikke minst er jeg glad i fargene. MEN...det klør, synes nå jeg! Folk er forskjellige. Jeg ser at Rauma har en del oppskrifter på topper i finullgarn. De ser veldig fine ut, men jeg klør litt bare ved å lese om dem, altså...

Syserine sa...

Akkurat nå er jeg fasinert av Östergötlands ullspinneris Visjögarn. 100 g 300 m, elastisk og lukter lanolin, mykt. Men vet ikke helt om du kan kjöpe det i Norge. Yll o Tyll i Uppsala har det, de sender sikkert til Norge, men kan jo bli både toll og annet som gjör at prisen blir höy. har akkurat strikket et babyteppe i dobbelt garn og en strikkejakke i enkelt, må bare få ferdig halsekanten, pill..

Anonym sa...

har strikket "lillesøster kjole" oppskrift av Tora Frøseth med Hifa kamgarn. Det var fint, og ikke knirkete. Hun selger garnet på hjemmesiden sin. Kristine

Anonym sa...

Hifa 2 heter vist garnet :) De har andre garn som ikke er superwash og. Kristine