mandag 31. oktober 2011

Solteppe

Vi hadde jo faktisk litt sommer i år også. Kanskje ikke så mange soldager, riktignok, men da vi var på Egeskov slott på Fyn i sommer var det i hvert fall sol. Lilly lå på teppet sitt i den vakre fuchsiahagen - dette var den tiden hun kunne legges på et teppe, og forbli der. Nå ser hun mest på tepper hun blir lagt på som uforpliktende forslag, et slags startpunkt for kravling og kryping med sterke armer og ben.

Teppet er solgult og strålende, og har vært i bruk hver dag siden jeg sydde det. Siste søm ble sydd mens familien ventet utålmodig i feriepakket bil i begynnelsen av juli, jeg var nemlig fast bestemt på at vi måtte ha med et babyteppe. Lappene er klippet av stoffer fra lageret, først og fremst gamle dynetrekk fra her og der.


søndag 30. oktober 2011

Bronx på en fredag

Etter å ha glimret med sitt fravær over lengre tid er ukens drink tilbake! Denne gangen falt drinkemikseren pladask for drinken Bronx - krydret, frisk og sitrussøt, og akkurat sånn passe rett i fletta på en fredagskveld.


Bronx
4 cl kald gin
2 cl rød, søt vermut
2 cl hvit, tørr vermut
2 cl nypresset appesinjuice
Shakes med isbiter, sil av i coctailglass

Soundtrack

fredag 28. oktober 2011

Øyeblikket. Et bilde - uten kommentarer - som fanger et øyeblikk fra uken som gikk. Et enkelt, spesielt, dagligdags, ekstraordinært øyeblikk. Inspirert av Soulemama.com.

Har du et "øyeblikk" du vil dele? Legg gjerne igjen en kommentar med lenke.

mandag 24. oktober 2011

I love you på bane 3 til Mortensrud

- I gode og onde dager?
- Ja!
Og så tok de banen hjem. Hverdagsromantikk av første klasse.

lørdag 22. oktober 2011

BRØD: Gå foran og bak!

Alt handler om lavkarbo. Tre av seks bøker på bestselgerlista for sakprosa er lavkarbobøker. La meg da slå et slag for høykarbo; hjemmebakt brød!

I samarbeid med Åpent bakeri har Erik skrevet en (må jeg få lov til å si) utrolig fin og inspirerende bakebok; Brød og brødbaking, som kom i bokhandelen nå i høst. Tanken bak boka er at du skal lære hva som egentlig skjer når du baker - hva er hemmeligheten bak god heving, saftig brød og deilig skorpe? Lyst til å prøve deg på surdeig? Dette lærer du i boka. Liker du brødene fra Åpent bakeri? I boka lærer du hvordan du baker dem selv.

Siden jeg har en bakebokforfatter i hus, har jeg gitt alle lavkarbointensjoner på båten, og lever godt med nybakt, nydelig brød hver eneste dag! Luksus, intet mindre. Hjemmebakt brød er fint på så mange slags måter. Det smaker deilig. Det er billigere enn kjøpebrød. Og du vet selv hva du putter oppi deigen, og kan gjøre det så sunt eller usunt du vil. Vi baker mesteparten av brødet vårt med finmalt fullkornsmel. Det er både næringsrikt og fullt av smak, og slett ikke så ille hvis man vil unngå dårlige karbohydrater. Og så går det jo an å bake en herlig hvit smørloff en gang i blant. Og boller! Og brioche!

I november og desember skal Erik holde bakekurs for barn og voksne på Geitmyra matkultursenter. Her kan du melde deg på.

Og se for en fin brødkrukke jeg fant hos en brukthandler på Bjølsen!


tirsdag 11. oktober 2011

Tanker om tomat

Med dette bildet erklærer jeg årets tomatsesong for avsluttet!

Da jeg kom tilbake fra sykehuset etter å ha fått Lilly, overrasket min kjære meg med et veksthus i hagen. Lilly ble født tidlig i april, så det betød at dyrkingssesongen startet litt sent. Jeg fikk noen ferdigsådde planter fra snille mor, og sådde selv et rikt utvalg av tomatfrø bestilt i all hast fra Gary Ibsen i Tomato Fest. Jeg kan anbefale dette nettstedet! Fantastisk utvalg, gode frø og rask service. Det tok bare noen få dager fra jeg hadde bestilt før det lå en konvolutt i postkassa.

Så spennende det var å dyrke i veksthus! Til tider var jeg innom flere ganger om dagen, liksom for å "sjekke at alt gikk bra". Det ble masse deilige tomater, men jeg må likevel innrømme at det ikke ble en fullt så stor og fin avling som jeg hadde håpet. (Jeg så for meg meg selv svømmende i tomater, og skulle konservere på alle slags vis i beste Soule mama-stil.) Men jeg er i læringsmodus, og til neste år skal det bli enda bedre. Her er noe av alle de tingene jeg har lært i mitt første år som drivhustomatbonde:

- Start tidlig! Finn og bestill frø mens det ennå er vinter, slik at det kan sås i mars.
- Ikke bruk for næringsrik jord til såpottene og de første omplantingspottene. Plantene blir veldig kraftige og fine, men jeg tror det går på bekostning av hvor mange frukter planten bærer.
- Ikke bruk egenlaget kompost fra hage eller binge til veksthuset. Stikkord: maur og andre dårlige venner.
- Kikk jevnlig etter sommerfugllarver o.l. Admiralsommerfuglen er kanskje en vakker gjest i hagen, men larvene er noen sultne jævler, som liker tomat.
- Dryppvanning er genialt, og skal brukes til neste år også. Men det er ingen god ide å dryppvanne ovenfra samtidig som man glemmer å gjødsle. Det blir det få tomater av, fordi næringen vaskes ut av pottene.
- Litt bedre sommervær anbefales. Alle blir gladere av det, også tomatene. Det ble en del mugg på en del av tomatkartene, dessverre, og det tror jeg først og fremst var værets skyld.
- Plant flere tomater ut! De fineste tomatplantene med den desidert rikeste avlingen var faktisk de som var sådd og dyrket frem inne, og plantet ut i hagen når de var nådd puberteten.
- Begrens deg. Det er ikke nødvendig å så ti forskjellige tomatplanter, i hvert fall hvis du samtidig tenker at det er kjekt å ha et par av hver plante. Det ble litt overfylt i veksthuset, og da ble det tungvint å vanne, gjødsle, knipe og stelle plantene. Og alt som ikke "gjør seg selv" risikerer å forbli ugjort. Færre planter i veksthuset gjør det også lettere å sikre optimale lysforhold, og problemer med mugg etc blir mindre.
- Skriv notater! Det var så mye mer jeg tenkte i løpet av sommeren, smarte ting jeg skulle huske å gjøre eller ikke gjøre. Så sikker var jeg på at jeg kom til å huske alt at jeg ikke brydde meg om å gjøre notater. Men nå kan jeg for eksempel nesten ikke huske hvilke tomatplanter som jeg likte aller best, og som derfor skal få førsteprioritet neste år. Bortsett fra Black Cherry, da. Og Italian gold. Og Julia Child (som også var sommerfugllarvenes favoritt).
- Ikke bare heirloom. Heirloom tomater er morsomt, det er spennende med rare farger og fasonger. Men til neste år skal jeg ha i hvert fall en helt vanlig "norsk" rød tomat, som smaker barndommens solvarme hage, og en straight kirsebærtomat, som bærer så rikt av søte, røde tomater at man bare må le.

Nå skal veksthuset tømmes og rengjøres. Jeg gleder meg allerede til våren.


mandag 10. oktober 2011

Snu kappen etter vinden

Kusine Maria var på besøk til Ebbas 4-årsdag. Da fikk hun låne Ebbas hjemmesydde kappe, som går under navnet "usynlighetskappen". Kappen er vendbar, med rød fløyel på den ene siden, og et gammelt skogsmønstret dynetrekk på den andre siden. Hvis det er fare på ferde, kan prinsessen snu kappen, og går i ett med omgivelsene. Derav navnet.

Ebba på sin side gikk fullt og helt opp i rollen som Tingeling, godt hjulpet av kjolen hun hadde fått av storesøster Veslemøy.

søndag 9. oktober 2011

Søndag som man vil

På søndag kan man gjøre det man har lyst til. Eller la det være. På søndag kan man sitte i pysjamas hele dagen og pusle puslespill, hvis det bare er tilstrekkelig grått og kaldt ute. Fordi man har lyst. På søndag kan mams gå ned på arbeidsrommet etter frokost og sy en deilig og myk pysjamasbukse til Ebba. Fordi hun har lyst.

Buksa er sydd av verdens mest ukledelige maxi-skjørt, som har unnsluppet Fretex-raidet fordi jeg lenge har tenkt å lage noe nytt av det. Skjørtet hadde en fin bølgekant som ble gjenbrukt nederst på buksa. Nice.


torsdag 6. oktober 2011

-Jeg er Marit Larsen!



-Jeg er Marit Larsen, sier Ebba når hun har på seg kjole og gummistøvler. Et godt forbilde, synes vi.


onsdag 5. oktober 2011

6 måneder

Et halvt år i dag! Lille, bråkete, vidunderlige Lilly. Vi er så glade i deg!