lørdag 17. september 2011

Øyeblikket

Øyeblikket. Et bilde - uten kommentarer - som fanger et øyeblikk fra uken som gikk. Et enkelt, spesielt, dagligdags, ekstraordinært øyeblikk. Inspirert avSoulemama.com.

Har du et "øyeblikk" du vil dele? Legg gjerne igjen en kommentar med lenke.

tirsdag 13. september 2011

Tidlig matglede på Geitmyra

Jeg har skrevet om åpningen av Geitmyra matkultursenter for barn tidligere. Nå har senteret startet opp med kurs og aktiviteter, og jeg kapret en plass på det aller første kurset! Temaet var Tidlig matglede, og vi skulle lære å lage god og sunn babymat. Det var Andreas selv som ønsket velkommen til første "kull" på Geitmyra, før kursleder Mai Linn tok over.

Kurslokalet er innredet med flere små kokestasjoner, og vi ble delt inn i tre grupper som skulle lage hver sin rett. Nesten som gamle dagers skolekjøkken, bare uten de bøllete guttene som ikke ville ta oppvasken! (Dvs: Det var gutter med, altså. Men de var ikke så veldig bøllete, og de ryddet pent opp etter seg.)

Kursleder Mai Linn oppfordret oss til å la babyene utforske og smake mye forskjellig mat på egenhånd, men det viktigste budskapet hennes var nok at vi den beste babymaten er den som vi lager som en del av familiemiddagen. Jeg kan ikke si meg mer enig. Den beste måten å skape tidlig matglede er å være sammen om både matlaging og spising, og nesten all mat vi spiser i familien kan være grunnlag for utmerket babymat. At det er både bedre, sunnere og billigere enn ferdigmat, er heller ikke av veien.

Vi fikk gode oppskrifter på middag som med få justeringer kan spises av hele familien, og masse inspirasjon til å bruke ingredienser som linser, kokosmelk, solbær, gresskar og søtpotet. Og kvaliteten på råvarene er viktig! Det er stor forskjell på store, saftige økologiske kyllingbryst fra f.eks. Stange gård, og de sørgelige små (fra sikkert enda sørgeligere kyllinger) på gule brett fra Prior.
Jeg har fått lov til å gjengi en av oppskriftene vi brukte:

Fyldig suppe med gresskar, kylling og kokos

Til ca 18 barneporsjoner

700 g kyllingbryst
800 g flaskegresskar (Får du ikke tak i? Prøv søtpotet!)
7 gulrøtter
1 liten gul løk
1,2 liter vann
10 ss kokosmelk
frisk koriander - en god bunt
olivenolje

Skrell gresskaret, skjær av topp og bunn. Kutt av "halsen", og del nederste havldel i to på langs. Skrap ut frøene og det mykeste i midten. Kutt gresskarkjøttet i terninger. Skrell gulrøttene og skjær i skiver. Legg begge deler i en langpanne med olivenolje og bak i ovnen i 180 grader i 30-40 minutter, eller til grønnsakene er bakt helt møre.

Kok opp vann. Dra skinnet av kyllingbrystene (hvis du ikke bruker ferdige fileter). Legg kyllingbrystene i det kokende vannet. Senk temperaturen med en gang det koker igjen, til vannet syder. La trekke i 20 minutter, eller til gjennomkokt. Hell kraften i et litermål, skjær kyllingbrystene i skiver, og findel i blender med litt av kraften. Ta vare på resten av kraften til å spe suppen med.

Grovhakk løken og surr den i olivenolje i en gryte på middels varme. Hell over kraft, kokosmelk, kylling, grønnsakene fra ovnen og frisk koriander. Tilfør ekstra kraft eller vann hvis du ønsker en tynnere suppe.

Jevn alt med stavmikser til en glatt deilig suppe.

Suppa er prøvesmakt av både Lilly og mams, og absolutt godkjent! For "familiemiddagversjonen" kan man først ta av en liten porsjon som blendes godt til babymat, og så krydre med salt, pepper, chili, og blende litt grovere til resten av gjengen.

NB: alle kursene i "Tidlig matglede" er fulltegnet. Men hvis du, som jeg, tar kontakt med kursleder Mai Linn rett før kurstart, kan du kanskje sikre deg en avbestilt plass.

lørdag 3. september 2011

De gamle er eldst

Jeg syntes jeg var godt utstyrt, med nystrikkede babytepper til Lilly både i ull og bomull. Begge to er i hyppig bruk, men jeg fant fort ut at jeg savnet et klassisk Nøstebarn-teppe. Ingen over, ingen ved siden! Ebba hadde to slike tepper, men de ble begge brukt så mye at de gikk helt opp i limingen. Så jeg måtte jo bare lage et nytt.

Dette er superenkel strikk, men du verden så lang tid det tar. Jeg tror jeg brukte hele sommeren på teppet, akkompagnert av siste sesong av Mad Men, kjøreturer til hytta (som passasjer, riktignok), og annen "dødtid". Men nå er det ferdig, i tide til høstsesongen! Jeg kunne i og for seg lage en heklekant rundt. Men på den annen side. Det er jo så mye annet å bruke tiden til.

Garnet er Blackhill Højlandsuld, fra Garnudsalg.dk. Jeg synes fargene og sjatteringene er hakket mer interessante enn Nøstebarns.


fredag 2. september 2011

Åpningsfest på Geitmyra

I går åpnet Geitmyra matkultursenter for barn. Senteret ligger idyllisk til, et steinkast fra Ullevål sykehus, og er noe så sjeldent som en 1700-tallsgård midt i byen. Andreas Viestad er primus motor, og hans visjon er at senteret ikke bare skal gi barn mulighet til å lære å lage mat, men også å lære hvor maten kommer fra, og han vil skape lyst og inspirasjon til å smake og eksperimentere. Her skal det være kurs og arrangementer for store og små, med barn som den sentrale målgruppen. Første kurs var allerede i dag, dagen etter åpningen. (Mer om det senere.)

Senteret drives i tilknytning til Geitmyra skolehage, og det er etablert en økologisk demonstrasjons- og formidlingshage. Her ønskes frivillige "bønder i byen" velkommen, så hvis du vil grave litt i jorda og hyppe poteter og denlags, kan du ta kontakt med senteret.

Nysgjerrig? På søndag 11. september er det åpen gård, med omvisning av Andreas Viestad. Tema for dagen er epler. Ta med egne epler og lag deilig eplemost! Bli med og lag deilig eplemat på kjøkkenet. Smak forskjellige eplesorter. Vi ses?

I går var det offisiell åpning av senteret. På den formelle åpningen stilte to statsråder, representanter fra fire departementer, skolebyråden og et tallrikt presse- og TV-korps. Utover ettermiddagen og kvelden var det fest for frivillige, venner og familie.

Brokkoli er godt når man har plukket den selv. Synes Hector.

Ebba småsmaker før festen

Erik var grill- og bakemester

Dagens dyr

Hovedpersonen Andreas Viestad (med ryggen til)