lørdag 27. september 2008

Da Capo

Eller: Nyttestrikk, del IV

Det tok to dager før det forrige skjerfet ble mistet. Da måtte selvsagt Lillepus få et nytt, i en annen farge denne gangen. Dagens ungdom, altså, de tror visst bare det er bruk og kast som gjelder.


Ett år


Tenk at Lillepus har vært her ett år! Og så mye som hun kan si:

se der/se på der
hade
mamamama
papapapapa
nei
au
eple (ofte uttalt som epleplple)
vævæ = hund
ba = bamse
ma = mat
asje = Agnes

lørdag 20. september 2008

Nyttestrikk, del III


Jeg ønsker meg alltid sokker av min mor, dels fordi hun er mye flinkere enn meg til å strikke dem, dels fordi jeg synes det er litt kjedelig å strikke sokker.  Hvis noen har en bra sokkeoppskrift å anbefale, tar jeg gjerne imot tips, jeg synes nemlig ikke at jeg har funnet den optimale helfellingsmetoden ennå. Det er selvsagt lett å skylde på oppskriften når resultatet blir litt så som så, jeg må vel for ordens skyld innrømme at det gikk litt raskt i svingene i sofakroken i går kveld, lenge etter at jeg egentlig burde ha lagt meg. 

Hvoromallting er - nå har Lillepus i hvert fall høstsokker.

Ukens drink

Med Kitty på fredagsbesøk ble det endelig tid for å prøve ut et tips fra en av mine favorittbloggere - Mustafa. Drinken er hentet fra Gondolen i Stockholm, en perle av en restaurant/bar som svever 33 meter over bakken øverst på Söder. Jeg presenterer : Gondolen Sour

Oppskrift
3 cl vaniljevodka (frossen)
1 cl bringebærlikør
saften av 1/2 sitron (dvs: jeg brukte 1 sitron til tre drinker, men den var nokså saftfull)

 "Bygg" drinken i frosne glass

Soundtrack
Anna Järvinen: Götgatan

Vurering
Ai ai, denne var utrolig lekker både i smak og utseende. Ved at drinken ikke blandes, men "bygges", får drinken nydelige sjatteringer, samtidig som den får et overraskende sting av sitron mot slutten. En fulltreffer!

tirsdag 16. september 2008

Nyttestrikk, del II

I natt sov Lillepus for første gang hele natten igjennom. Da klokkeradioen slo seg på halv syv, sov hun fremdeles i sin egen seng. Strålende glad og uthvilt, fikk hun prøve sitt nye ullskjerf til frokost. Mykt og godt! Nå er det sokker på pinnene.

Etter barnehagen gikk vi ut i hagen og plukket plommer. Søte fine plommer, synes både Lillepus og jeg. Hvis noen har lyst på plommer må de bare komme innom, treet er ennå fullt, og inviterer til plommeslang!



Gartnertøy

Det er mye snakk om snekkerbukser, men fortjener ikke også gartnerne sitt eget tøy? Her er en gartnerbukse og en gartnerkjole, i strålende grønt stoff fra IKEA. Mønstrene er de samme gamle jeg pleier å bruke - improvisasjoner med utgangspunkt i modeller fra Rikke Misciattellis "Sy til barn".

søndag 14. september 2008

Kjøkkenskriveren forteller: Tabbouleh

I helgen har vi vært i konfirmasjon til vår gode venn Oda, og vårt bidrag til festen var to fat med Tabbouleh. Jeg kommer stadig tilbake til denne salaten, den er god til det meste. Den er vel typisk marrokansk så vidt jeg vet, men jeg har også fått tabbouleh på libanesisk restaurant (da var det en del mer persille i). På navnefesten til Lillepus i sommer tidoblet vi porsjonen og serverte til 50 gjester i hagen. Heldigvis fikk jeg god kuttehjelp av kusine Åsta da - hemmeligheten bak oppskriften er nemlig at alle ingrediensene skal hakkes så fint du gidder. Og finhakking av 20 løk er en jobb for viderekommende...

Når fatene er tomme og folk er mette, kommer gjerne spørsmål om oppskriften. Den er så enkel at:

3 dl bulgur - legges i bløt i minst en halvtime
3 tomater uten kjerner (og uten skall, hvis du har tid til å skålde dem)
1/2 skrelt agurk
2 rødløk
1 bunt flatbladet persille
en håndfull friske mynteblader
saften av en sitron (er den veldig saftig, kan du evt ta litt mindre)
4 ss extra virgin olivenolje
rikelig med salt og pepper

Gjør sånn: klem ut vannet av bulgurgrynene - bruk hendene, det blir best! Hakk alt i små, små biter. Klem over sitron, hell over olje, og gi salaten et godt sting av salt og pepper. Aller best blir det hvis jeg i tillegg har laget foccacia, men det får bli en annen gang!

Som dere kan se, fikk jeg hjelp av både Lillepus og min elskede denne gangen:



Nyttestrikk

Strikk votter i mai, skriver strikkeguru Elisabeth Zimmermann i sin Knitters Almanac.  "It is better not to make mittens in a hurry. Let´s make them in May; let´s take our time over them; let´s venture into new approaches and designs; let´s enjoy them."

Vel, nå er høsten her, og jeg har glemt Zimmermanns kloke råd. Jeg har derfor fått det litt travelt med å strikke små ullplagg til Lillepus nå, hun trenger både skjerf, votter og sokker i tillegg til denne ullbuksa som ble ferdig i går. Knit knit!

søndag 7. september 2008

Ukens drink


Den første høstforkjølelsen har satt inn, jeg mener å huske fra sist at det var sånn det var å ha barn i barnehage. Ukens drink er i tråd med tilstanden; og jeg tror den skal hete Den høye C. Så får vi heller teste ut Mustafas utmerkede forslag neste uke!


Oppskrift
En stor kopp varmt vann
2 ts nypeekstrakt
1 ts honning
1 pk papirlommetørkler

Soundtrack
Sparklehorse: It´s a wonderful life (tross alt)

Vurdering
Om den ikke virker, så er det i hvert fall god trøst i en stor kopp varmt drikke. 


Elefanter og maur



Fem myror er flera enn fyra elefanter? Svensk barneTV, som vi var så heldige å få inn, var jo det aller morsomste. Trazan Apansson, Pannkåkan,  Dunderklumpen og Bamse, värdens sterkaste björn - alt dette var jo tusen ganger bedre enn Pernille og Mister Nelson og Leikestova.

På denne skjorten ble det en del flere elefanter enn maur, med stoff fra Göteborg og knapper fra Snella og Petronella. Det mangler én knapp, den skal jeg skaffe fra Natascha før hun får besøk av elefantskjorten i knappelaboratoriet sitt. Med så rådyrt stoff, var det fint jeg kunne gjenbruke Storepus´gamle hettejakke til å lage ribbekant i ermene.

mandag 1. september 2008

Ukens drink


Sommerens siste dag - i hvert fall i følge kalenderen - ble markert i går med en av mine sommerfavoritter: Negroni

Oppskrift
Fyll et whiskyglass (eller melkeglass - det du har for hånden) med isbiter. Bygg over med:
2 cl gin
2 cl rød halvsøt vermut (feks martini rosso)
2 cl campari

Soundtrack
"Summer Wine" med Nancy Sinatra og Lee Hazelwood

Vurdering
Dette er som nevnt en av mine favoritter. Frisk og bittersøt - litt som en sommer. Bortsett fra at min sommer ble mer søt enn bitter....