tirsdag 29. juli 2008

Gryda goes orange




32 grader viste termometeret i dag. Og her ligger en genser til Lillepus i alpakka og silke, og venter på høsten og kaldere tider. I tillegg til grønt er jeg veldig svak for oransje, og denne nyansen ble utrolig fin - myk og varm, som genseren selv. Knappene fant jeg i en liten metallboks i bestemors gamle syskrin, de har nok sittet på et herreplagg. 

mandag 28. juli 2008

Nostalgia


Ferie på hytta bringer frem mine mest nostalgiske sider. Min egen barndoms sommerminner blander seg med opplevelsene barna mine får - å sitte i morgensol og klø på myggstikk, timeslange bad i deilig vann, svett badminton i 30 grader (der ingen orker å løpe etter ballen), kveldsgrøt i fine stripete skåler. Min bestemor Ruth pleide å lage semulegrøt til oss i disse skålene. En gang i tiden var det seks skåler, i blått, grønt og rødt. Nå er det bare halvparten igjen, dessverre. Hvis noen har et lager av disse i kjelleren, vil jeg mer enn gjerne kjøpe!

Min elskede tok meg med på scootertur til byen for å kjøpe rosévin og torvstrø. På veien dit kom vi over en ekte skrotnisse, med flere hundre kvadratmeter med antikviteter og gammelt rask til salgs. Inspirert av min tante Hildes kommentar til et av de forrige innleggene mine, fant jeg denne boka:




Boka "Norsk mat" gir meg svar på alt jeg noengang har lurt på innen norsk gastronomi, her kan jeg lære å lage surmyse, heitsøll, syrsupe, gubbost, jabba, kakkakaku, sluring, og - relevant for en håndarbeidsblogger - syost. Noen som vet hvor man får tak i nysilt melk nåfortiden, forresten?



tirsdag 22. juli 2008

Ukens drink

Ukens drink ble nok en sommervariant: Acapulco

Oppskrift (én drink):
4 cl tequila
2 cl crème de cassis
saften av en halv lime
ristes i en shaker med isbiter

Soundtrack
Georgia Gibbs: In Acapulco

Vurdering
Jeg er ingen stor fan av tequila, men denne kombinasjonen var veldig vellykket. God smak, og fin blanding mellom sødme og syre. Pussig nok gir tequilaen en nesten saltaktig smak. Deilig og classy, og soundtracket sendte oss rett til en luksusbar ved Mexicos vestkyst. 



Småluer

To småluer ble til i går kveld. Bambistoffet er et av de søteste stoffene jeg vet om, kjøpt på PurlSoho i New York. Den prikkete skal bli høstluen til Lillepus, hun må bare vokse litt i hodet først... (og så mye nytt den jenta lærer seg hver dag nå, så må nok hodet vokse litt for å få plass til alt.)


mandag 21. juli 2008

Myror och elefanter


Hvordan var det nå igjen...fem myror er flere enn fire elefanter? Jeg koser meg med et nytt prosjekt som inkluderer dem begge.

Ny bukse til ny jente

Denne rutete buksa har jeg laget til en liten jente som skal se dagens lys for første gang denne uka. Like spennende hver gang det kommer et nytt menneske - jeg gleder meg til å se det lille nurket.  

Kanskje moren hennes har en jakke som passer til?

søndag 20. juli 2008

Regnværsprosjekter



Veldig vått regnvær i dag - perfekt for små syprosjekter. Det fine voksdukstoffet jeg kjøpte i Göteborg ga inspirasjon til tre smekker. 


Bebop Antik i Haga har de ikke bare fine møbler, men også nydelige vintage-stoffer. De er relativt kostbare, men min elskede spanderte et herlig turkismønstret stoffstykke på meg. Det er laget av en svensk designer (som jeg ikke husker navnet på) en gang på 60-tallet, og har nok hengt som gardin hos en kresen familie. Halvparten av stoffet har nå blitt løper hjemme hos oss.




lørdag 19. juli 2008

Sommerpludring

Aah - sommer! Da kan man gjøre det man vil. Eller la det være. Det begynner å nærme seg slutten på mitt permisjonsår, om to uker skal jeg tilbake til jobb. Så mye jeg ikke har rukket ennå!

Vi har vært enda en tur i Sverige - dette blir den store Sverigesommeren. Første stopp var Tösse, der gode venner har et idyllisk sommerhus nær Vänern. 


Lillepus dro videre med sin mams og paps til Göteborg, der vi vandret i Trädgårds-foreningens nydelige park, og koste oss i Haga. Gode innkjøp ble det også - taklampe og buffet i svensk 50-tallsdesign fra en utrolig lekker butikk: Bebop Antik, og fine stoffer av ulikt slag. (Bla en meter voksduk med spøkelset Laban - det skal det nok bli noen fine smekker av, tenkte jeg!)


Det er moro å reise med Lillepus. Hun elsker at det skjer mye rundt henne, og lærer masse nytt. I tillegg til det hyppig brukte ordet "se!", mener vi å høre konturene av flere ord nå - kanskje "natta", "hadet" og mye annen morsom pludring som doi doi og katja kai. Lillepus er veldig opptatt av at ting skal ligge på riktig plass, for eksempel skal vaskeklutene kastes ut av badevinduet, lekeklossene skal i min veske, og smekkene skal ligge på kjøkkenkrakken. Endelig kan det se ut som om vi har fått et familiemedlem med ordenssans!

Jeg har benyttet ferien til å forsøke å få noen strikkeprosjekter ferdig - det har blitt noen UFOer (Unfinished Objects) etter hvert. I dag sydde jeg knapper på denne jakken:


Knappene er fra min favorittknappestøper Snella & Petronella, og det er jo knappene som "gjør" hele jakken. Jakken skal Telma få som takk for at vi har fått låne så mye fine sko og klær til Lillepus. Jeg håper hun liker den - hun har jo kommet i en alder der det er hun selv og ikke nødvendigvis mor og far som bestemmer hva som er fint...

Siden jeg nå er nede i to strikkeUFOer, har jeg tillatt meg selv å begynne på et nytt prosjekt. Lillepus begynner i barnehage til høsten, så jeg strikker barnehagegenser til henne i et av de fine garnene jeg kjøpte i New York. Garnet er en fryd å strikke med - fineste alpakka og silke. Mer om genseren senere.... 



mandag 14. juli 2008

Ukens drink

Jeg innser at dette er et langt skritt fra bloggens opprinnelige tema. men altså: 
Min elskede og jeg har gjort en avtale om at vi skal servere hverandre ukens drink, med tilhørende soundtrack. Elementer som smak, konsistens og farge er viktige i den etterfølgende vurderingen, men det gis selvsagt også ekstrapoeng for vågemot og fantasi. Vi har allerede vært igjennom noen av de mer klassiske - som Sidecar, Sea Breeze, Gimlet, Bronx - men det er uendelig mye mer å ta av!

Ukens drink (dvs forrige ukes, siden det er mandag i dag) var - i anledning sommeren- Pina Colada. 


Oppskrift (egentlig to drinker, men dette rakk til oss begge):
10 cl hvit rom
10 cl ananasjuice
5 cl kokosmelk
en håndfull is
Kjøres i mixer til det har milkshake-konsistens

Soundtrack
Barry Manilow: Copacabana

Vurdering:
He he, dette er jo en utrolig tacky drink. Ikke så verst på smak, riktignok, og det var akkurat som om jeg kunne kjenne en svak lukt av sololje der jeg satt i sofaen. Men det holder lenge med én omgang, både av drinken og av soundtracket.
 


onsdag 9. juli 2008

Ulljakke i sommervarmen

Dette kan jo virke som et unødvendig plagg i disse dager, men - tro meg - vinteren kommer om noen få måneder. Da blir denne deilig å ha for Lillepus, i myk alpakka. Oppskriften er fra Hanne Meedom, jakken strikkes sidelengs i ett stykke. Jeg merker jeg må skjerpe meg litt når jeg strikker, jeg har fått en lei tendens til å bli litt unøyaktig og slurvete, og strikke for løst. Kan det hende at dette er prisen å betale for å ha for mange prosjekter gående samtidig, at jeg blir mer fokusert på å få ting ferdig enn å gjøre ting nøyaktig og nitidig? Eller kanskje det ble litt mye strikking i seilbåten, underveis i krengende påt og på kvelden i mørket med vin til..?Vel vel - jeg skal ta meg sammen. 

Hagen er full av kløver og markjordbær, etter to uker alene hjemme. Humler elsker kløver, så Lillepus har fått sitt første stikk. Heldigvis var verdens beste medisin innen rekkevidde - en håndfull med markjordbær i munnen. I dag skal jeg høste noen små porsjoner med bær og fryse ned - tenk så deilig å ta frem sommersmaken når vinteren kommer!

lørdag 5. juli 2008

På hjemtur


Man sover godt på båt (med mindre man nærmer seg 40 og madrassen er tynn). Vi er på vei hjem i strålende varmt vær fra svenskekysten til Tjøme. Lillepus sover i forpiggen, godt fornøyd med sin seilerdebut.

tirsdag 1. juli 2008

Regatta og bad


Min elskede hevder at definisjonen på en regatta er to seilbåter som seiler i omtrent samme retning. Så i dag har vi seilt regatta med noen svenske unggutter. Midt imellom amming og bleieskift var vi et hakk kvassere. Dette måtte selvsagt markeres med et bad, her vi ligger for anker i ly av en holme. 17 grader i vannet, mye varmere i luften. Siden jeg var fotograf slapp jeg å bade....
Min elskede har bedt meg gjøre uttrykkelig oppmerksom på at dette bildet er tatt på tredje forsøk, det vil si at han allerede har vært uti det kalde vannet to ganger ;-)